<h1>Ekologiczna mąka</h1>

Ekologiczna mąka

Nasze produkty wytwarzane są z upraw ekologicznych, na tradycyjnych kamieniach młyńskich.
Chętnie opowiem Państwu jak to powstaje nasza mąka.

Jestem rolnikiem ekologicznym od 1983 roku! w dalszej kolejności eko młynarzem.
Uczestniczyłem w tworzeniu się rynku ekologicznego w Polsce.

Chociaż z wykształcenia jestem młynarzem i technologiem drewna, polubiłem pracę na roli.
Początkowo zajmowałem się tylko ekologiczną uprawą, hodowlą bydła i drobiu.
Potem przyszedł czas na mielenie mąki.

Można powiedzieć, że jestem ekspertem w tej dziedzinie. Więc mogę śmiało twierdzić, że produkcja żywności ekologicznej, to ciężka praca i duża odpowiedzialność.
Współczesne rolnictwo tzw. konwencjonalne, oparte jest na chemii rolnej w którym pryszcze się i sypie
 i dzięki temu mamy dużo taniej żywności, ale kosztem jakości.

Jednak są dwie szkoły, jedna mówi, że żywność z wielkich farm jest nawet lepsza.
Nad jej jakością czuwają agronomowie, biochemicy, weterynarze, całe zaplecze mądrych ludzi,
Praca na roli stała się łatwiejsza, wydajniejsza a produkt finalny tańszy.

Rolnictwo ekologiczne to dużo pracy ręcznej, nie można wyręczyć się chemią.
Dotyczy to pola, obory czy przetwórni. Bezwzględne wymagana jest duża wiedza i spore umiejętności.
Też  naszą pracę kontrolują pewne instytucje do tego uprawnione, czy  produkcja jest
ekologiczna zgodne z przyjętymi kryteriami.

Ja nigdy nie bałem się pracy, dawno już wybrałem życie bliżej natury. Według mojej oceny, tak jest piękniej  i zdrowiej.