<h1>O młynie</h1>

O młynie

Młyn wodny w Tuczkach

Młyn wodny w Tuczkach został wybudowany w 1870 roku. Usytuowany jest nad rzeką Wel, na terenie Welskiego Parku Krajobrazowego. Należy do kategorii zakładów ekologicznych.

Produkty w nim wytwarzane to:

  • mąka gryczana
  • mąka pszenna graham typ 1850
  • mąka pszenna razowa typ 2000
  • mąka żytnia razowa typ 2000
  • mąka orkiszowa typ 2000
  • otręby pszenne, orkiszowe, żytnie.

Przyjęcia zboża eko

Ekologiczność młyna polega na tym, że surowce do niego dostarczane pochodzą wyłącznie z atestowanych ekologicznych upraw wolnych od chemii rolnej, a energia wykorzystywana w zakładzie pochodzi z odnawialnego źródła, tj. turbiny wodnej.

Surowce transportowane są do młyna samochodami specjalnie przystosowanymi do tego celu - muszą one spełniać warunki systemu HACCP oraz posiadać książeczkę pozwalającą na przewóz żywności. Przyjęte surowce waży się oraz bada organoleptycznie i analitycznie. Następnie dostarczone zboże kierowane jest do przechowalni.

Zboże do przemiału razowego na kamieniach młyńskich powinno mieć wilgotność ok. 14%. Gdy wartość ta jest przekroczona, wykonuje się dosuszanie ziarna za pomocą ciepłego powietrza. Tak przygotowane zboże kieruje się do zbiorników typu BIN o pojemności 20 – 25 ton. Jeden przeznaczony jest do przechowywania pszenicy, drugi zaś do żyta. W młynie znajdują się również 3 zbiorniki technologiczne o niewielkiej pojemności, wykonane z drewna. Gdy ich pojemność okazuje się zbyt mała, suche zboże przechowuje się w workach umieszczonych na paletach typu EURO.

Proces produkcji mąki

  1. Wialnia zbożowa – usuwanie zanieczyszczeń większych, mniejszych, lżejszych od zboża.
  2. Magnes – wydzielanie zanieczyszczeń metalowych.
  3. Tryjer – bęben z dziurkami; oddziela wykę, kąkol będące zanieczyszczeniami kulistymi.
  4. Maszyna szorująca – szlifowanie ziarna (usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni ziarna mechanicznie i za pomocą powietrza).
  5. Śrutownik kamienny – rozdrabnianie ziarna.
  6. Odsiewacz – produkcja mąki i otrąb.

Otręby są częściowo kierowane do powtórnego mielenia – jest to tzw. przemiał razowy zawrotkowy. Śrutownik i odsiewacz są aspirowane przez system wentylacjii.

Pakowanie gotowych produktów

Wytworzona mąka oraz otręby pakowane są ręcznie do białych, papierowych torebek z atestem w ilości:

Klejenie etykiet na torebki odbywa się ręcznie, tzn. jest zlecone chałupnikowi. Używany tego celu klej jest oczywiście nietoksyczny i dopuszczony do kontaktu z żywnością.

W młynie znajdują się dwie wagi elektroniczne o dokładności zgodnej z polską normą. Jedna z nich służy do ważenia większych porcji (do 60kg, e = 10 – 20g), druga natomiast do ważenia mąki w torebkach (e = 2g).

Torebki pakowane są do woreczków, po 10 sztuk. Do odbioru hurtowego przygotowywane są po 450 sztuk, czyli 45 dziesiątek na palecie i oklejane streczem. Gotowa paleta jest doprowadzana wózkiem na rampę załadowczą.

Cennymi klientami są indywidualni odbiorcy. Obsługujemy ich na miejscu lub wysyłamy nasze mąki kurierem w paczkach po 10, 20 lub 30 kg.

Do produkcji mąki nie jest wykorzystywana woda, więc bieżąca ciepła woda w zakładzie znajduje się w pokoju socjalnym, a ścieki odprowadzane są do szamba.

Napęd młyna

Energia wykorzystywana w młynie jest wytwarzana przez turbinę wodną typu Kaplana, pracującą na jazie o różnicy poziomów 2,4m, o przepływie q = 2,5 m3 /s. Posiada ona dwa regulowane zespoły – wirnik i kierownicę. Napęd turbiny jest przenoszony na generator asynchroniczny, a stamtąd na silnik klatkowy, gdzie generowany jest prąd. Tak wytworzona energia elektryczna trafia do młyna, natomiast jej nadmiar, po podpisaniu stosownych umów, do zakładu energetycznego.

NASZA PRODUKCJA JEST W 100% EKOLOGICZNA.

Młyn

Maszyny