<h1>Produkcja własna</h1>

Produkcja własna

Mąka gryczana

masa netto 500 g

Cena za 1szt. 4.12

Cena 1 kg w opakowaniu zbiorczym 5 kg 6.85

Cena 1 kg w opakowaniu zbiorczym 30kg 6.45

* - Podane ceny, są cenami detalicznymi brutto. W przypadku hurtowej ilości istnieje możliwość ustalenia indywidualnych cen.

Opis

Skład 100% ziarno gryki.

Suche i oczyszczone mieli się w całości na kamieniach młyńskich, następnie produkt jest odsiewany w celu uzyskania mąki, która nadaje się na kluski, bliny, placki lub jako dodatek do innych mąk np. do wypieków. Skład chemiczny ziarna (orzeszków): skrobia (do 84%), nieco cukrów, dużo białka, tłuszcze, kwasy (jabłkowy i cytrynowy), witaminy B1, B2, P i PP, oraz znaczna ilość soli mineralnych takich jak: żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod.

Działanie i zastosowanie: : Ziarna (orzeszki) gryczane jako takie nie posiadają wartości leczniczej, ale za to mają dużą wartość dietetyczną. Używanie w kuchni gryczanej mąki jest korzystne dla organizmu człowieka, bowiem takie produkty dostarczają wielu niezbędnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mąka gryczana a gluten

Gluten jest powszechny, a w mące pszennej może go być nawet 30%. Mąka gryczana z natury nie posiada glutenu, ale w procesie produkcyjnym, gdzie dokonuje się przemiału innych mąk, może dojść do zanieczyszczenia glutenem. Dlatego mąka gryczana z napisem ,,może zawierać gluten" jest przeznaczona dla osób, które cenią jakość ekologiczną, wartości zdrowotne, smakowe gryki i chcą znacznie obniżyć w swojej diecie poziom glutenu. Natomiast nie nadaje się ta mąka dla osób, u których organizm nie toleruje glutenu.

Te osoby mają możliwość zwrotu mąki bez napisu ,,może zawierać gluten"

Opakowania

Podstawowym opakowaniem jest papierowa torebka o pojemności 0,5 kg, opatrzona odpowiednią etykietą.

Certyfikaty i znaki

Jest to zatwierdzony produkt rolnictwa ekologicznego.

Slide 1